Knopen: een nieuw ontwerp voor een hoesje maken. Deel 2: het idee

Vrolijke kleuren, daar was ik helemaal aan toe!

Vrolijke kleuren voor een nieuw tasje
Vrolijke kleuren voor een nieuw tasje

Vrolijke kleuren, dat was waar ik zin in had! Een tasje, buideltje, hoesje, maakt niet uit, als het maar in vrolijke kleuren zou zijn. Dus ik heb mijn tas met garen dat ik voor knoopprojecten bewaar gewoon omgekeerd, en redelijk willekeurig vrolijke kleurtjes gepakt. Ik kwam op 9 kleuren uit die ik leuk bij elkaar vond passen. Ik had een idee om ‘iets met blokjes’ te gaan doen. Lekker vaag, nog lang niet uitgekristalliseerd, maar ik had dat in mijn hoofd en ik was echt in een bui van ‘gewoon lekker wat pakken, niet teveel over nadenken’. Heb vervolgens van elke kleur 8 draden van 2 meter lang geknipt en 4 draden waarom ik mijn knoopjes omheen ga maken aan de bovenrand. Ongeveer 75 cm lang, maar dat maakt niet heel veel uit. Als het maar lang genoeg is om de knoopjes om de rand om te leggen plus een lengte die het werken makkelijk maakt.

Weet je, zo simpel kan het soms zijn. Een idee, kleuren die je aanspreken in een zak met garen, een foto, een bol met gemêleerd garen, een bos bloemen, en dan er lekker op gaan zitten broeden. Je alvast verheugen om er mee bezig te zijn. 

 Afijn, ik was dus al meteen begonnen een volgorde te bepalen om de draden aan de bovendraad vast te knopen, toen ik bedacht dat dat misschien wel een beetje té voortvarend zou zijn. Even een stapje terug, madame, want voor je het weet zit je 9×8 draden vast te knopen, en kom je tot de ontdekking dat je het weer los kan halen. Ach, altijd lachen met mij hoor. Ik kan als ik ergens enthousiast over word soms een beetje doordraven :-). Dus naar de tekentafel. Vind ik ook heerlijk om te doen. Lekker met mijn stiften, mijn designpapier, en kleuren. Ik heb op de pagina over het zelf ontwerpen van vriendschapsarmbandjes (klik hier) downloads staan van het design-papier dat ik gebruik, dus mocht je ook zin om aan de gang te gaan, download ze, en print ze uit. 


Tekenen: stap 1

Ontwerp stap 1
Ontwerp stap 1

Zoals ik al zei: ik wilde ‘iets met blokjes’. Dus ik begon met het samenstellen van vier blokjes in 4 verschillende kleuren. Maar dat liep al heel snel stuk. Ik wilde de draden van een kleur lekker makkelijk laten doorlopen van links naar rechts of van rechts naar links. Het probleem dat echter optrad zie je waar ik de pijl heb getekend. Als je een paarse draad van links laat komen, een groene draad van rechts, dan kan je daar natuurlijk nooit een oranje knoopje van maken. Dus dit was niet mogelijk.


Tekenen: stap 2, volgende poging

Ontwerp stap 2
Ontwerp stap 2

Vervolgens besloot ik de blokjes meer in diamond-vorm te gieten en te kijken hoe dat dan zou verlopen. Dit keer ging het met de eerste vier kleuren goed. Yay! Volgende stap was nog 2 kleuren toevoegen. Helaas, daar ging het ook fout. Kijk maar naar waar de pijl staat: paars van links, rood van rechts, dat gaat echt geen donkerroze knoopje opleveren. Dus ik kreeg op dat moment mijn aha-moment: er zou een herhaling nodig zijn van kleurenblokjes, diagonaal van links naar rechts en van rechts naar links.


Tekenen: stap 3, blokjes in diagonalen

Ontwerp stap 3
Ontwerp stap 3
Ontwerp stap 4
Ontwerp stap 4

Volgende stap was het tekenen van repeterende blokjes op de diagonale lijnen, zowel van links naar rechts als van rechts naar links. Kleur 1, in groen, ging prima. En vrolijk de volgende kleur, oranje toegevoegd. Maar daar zag ik een ‘issue’ ontstaan. Op de plek waar de oranje en groene blokjes kruizen, moet je een keuze maken: want op die kruising komt of een groen blokje, of een oranje blokje. En dan ontstaat er een soort lijntje van drie blokjes in dezelfde kleur op een rij. Daar heb ik even over zitten nadenken. Vind ik dat erg? Nee, dat vind ik niet erg, dat zou best wel eens een grappig effect kunnen geven als je dat gewoon onderdeel laat zijn van je ontwerp. Ik ga dat idee zeker bewaren, maar ik wilde toch nog even verder kijken naar wat ik eigenlijk in gedachten had. Vervolgens was ik even met wat anders bezig geweest, en ben ik een paar dagen later opnieuw begonnen met tekenen. Nu heb ik de neiging dezelfde fout wel eens vaker te maken :-), dus zie de foto van stap 4. Je ziet hier dus het effect van 3 blokjes op een rij aan de rechterkant in het blauw. Ach, dan is het toch handig geweest voor deze blog, toch? 🙂

Stay tuned

Ok, nog niet klaar. In mijn volgende post zal ik weer mijn volgende stappen laten zien in dit ontwerp-proces. Onthoudt dit: laat niets je ontmoedigen als je zelf dingen aan het uitproberen bent. Elke stap levert namelijk iets op: inzicht, meer ideeën, of gewoon een leuke en ontspannende ervaring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *