Hoi! Alhoewel vrijwel alle informatie op de informatie pagina staat van de interwoven versie (klik hier), wilde ik toch even een aparte pagina maken met wat uitleg. Dus lees lekker verder.

Nog geen informatie over het garenverbruik, maar toch gepubliceerd

Tja, misschien een beetje vreemd, maar ik zal je uitleggen waarom ik het patroon voor de mozaïek versie toch heb gepubliceerd.

Het maken van de deken, met alle patroonbeschrijvingen en plaatjes van elk blok is een fikse klus geweest. Daarnaast heb ik ook veel video’s gemaakt, zowel voor de interwoven als de mozaïek versie. En dat kost me iedere keer weer veel meer tijd dan ik van tevoren denk. In een van mijn video’s zeg ik ‘het is nu eind januari….’, en inmiddels is het dus al eind april! Dat had deels ook te maken met het feit dat ik de video’s veel eerder wilde releasen, samen met het proeflapje, wat ook weer veel extra werk was. Ik heb gaandeweg toch besloten het pas bij de introductie van de CAL vrij te geven.

Ik haak mijn patronen zelf. Dat kost voor zo’n deken behoorlijk wat tijd. Ik heb dat gedaan voor de interwoven versie, zodat ik mijn garenverbruik ook goed kan controleren. Ik bereken veel op basis van eerdere ervaring met het gebruikte garen, dus ik had een mooie controle. Voor het mozaïek proeflapje heb ik ook het garen gemeten. Maar dat is niet voldoende om een goede mate van zekerheid te geven voor de gehele deken. Het ‘probleem’ met mozaïek haakwerk is dat elk patroon weer een andere hoeveelheid garen nodig heeft, omdat het patroon bepaalt hoeveel vasten en hoeveel stokjes er moeten worden gehaakt. Ik heb wel een indicatie van eerdere dekens in mozaïek haakwerk, maar die zijn niet in de rondte gehaakt. Is dat dan zoveel anders? Nee, maar ik wil het gewoon echt zelf nog eens dubbel controleren! En dat kost tijd! Dus jullie zullen daar nog een paar weken op moeten wachten.

Wat is er wel?

practice_piece_mosaic_NEWAlle andere informatie is er wel! Het proeflapje, de video’s, de patroontekeningen en bijbehorende geschreven instructies voor mozaïek haakwerk! En het komt gewoon mee met de gratis downloads en ook bij het kooppatroon! Bij mijn andere CALS heb ik de mozaïek versie en de interwoven versie apart aangeboden op Ravelry. Deze keer bied ik je de mozaïek en de interwoven versie samen aan. Dus dan betaal je slechts 1 keer voor beide versies! Zodra ik de gegevens voor het garenverbruik heb, zal ik dat bij de downloads opnemen. Als je het patroon hebt gekocht zal Ravelry je een bericht sturen als er iets aan de downloads wijzigt. 

Je vindt het proeflapje hier: klik hier.


Ziet het er wel hetzelfde uit als het interwoven voorbeeld?

Tja, mozaïek haakwerk heeft een andere structuur, dat is zeker waar. Maar vergelijk de foto’s van de twee proeflapjes eens met elkaar. Ziet er niet zo heel anders uit, toch? Interwoven vind ik zelf een wat meer ‘gedefinieerde’ look geven, mozaïek vind ik iets ‘verfijnder’. Beide zijn echter mooi!

Ik heb voor de mozaïek versie een opzet bedacht die het centrum van de blokken er precies hetzelfde uit laat zien als de interwoven versie! Bij de patronen van andere ontwerpers wordt het midden vaak in een kleur gedaan, dat is inderdaad wat makkelijker, maar dat zou betekenen dat ik de patronen had moeten aanpassen als ik dat ook zo zou doen. En dat wilde ik niet, want ik wilde het exact hetzelfde maken. Dus probeer het eens uit, juist ook als je al vaker mozaïek haakwerk in de rondte hebt gemaakt.


Toch maar interwoven doen?

small-version-back
achterkant interwoven versie

Als je diep in mijn hart kijkt, zeg ik: doen! Want als je de achterkant van de interwoven versie bekijkt zul je zien dat dat ook zo mooi is! Echt de moeite waard! Dat hoor ik van iedereen die ik de deken heb laten zien, ze staan elke keer weer versteld dat je met de interwoven techniek in een klap zo’n leuk resultaat aan beide kanten krijgt.

Ik hoor soms dat mensen interwoven best lastig vinden. Maar zodra dat kwartje is gevallen, is het zo makkelijk! Echt waar. De eerste keer dat ik een interwoven project deed, in 2018, was ik een beetje bang dat ik iets te moeilijks had gemaakt. De techniek was toen nog vrij onbekend. Toen ik bij de start van die CAL de commentaren las, zonk de moed me soms in de schoenen. Maar toen kwamen de berichten van mensen die toch door hadden gezet! En ze waren vrijwel zonder uitzondering enthousiast! Ik wil je daarom aanmoedigen om de video’s eens te bekijken! Probeer het gewoon, er is geen haast bij. Zeker, ik raad aan om met de tutorials te beginnen voor beginners, en je kunt de proeflapjes van de vorige CALs uitproberen. Die staan allemaal nog gewoon op de website, met bijbehorende video’s. Maar misschien dat je juist het in de rondte haken met interwoven wel makkelijker vindt! Ik heb echt geprobeerd het zo duidelijk en simpel mogelijk uit te leggen, alhoewel ik er wel van uitga in de video’s dat je een beetje op de hoogte bent met interwoven crochet. Dus, probeer het!

Veel plezier met het haken van de deken!