Deze tutorial is opgesplitst in meerdere delen vanwege de vele foto’s.

De eerste ‘minder’-toer

We gaan nu minderen in de hoeken, waardoor de rand automatisch naar achter toe om krult.

123-before-the-corner
Vlak voor de hoek

Begin weer met een nieuwe toer. Haak nu tot de hoek totdat je nog 2 steken over hebt! Je kunt dat goed op de foto zien. In deze 2 laatste steken gaan we de mindering maken.


124-pull-up-a-loop-1st
Eerste lus ophalen

Je begint met het ophalen van een lus in de volgende steek zoals bij het maken van een vaste. Maar maak de vaste nog niet af! Ik heb hier de eerste markeerder trouwens al weggehaald, de markeerder die je nog ziet is van de andere rand!


125-pull-up-a-loop-2nd
2e Lus opgehaald

Haal nu opnieuw een los op, maar dan door de volgende steek, zoals bij het maken van een vaste. Je hebt nu 3 lussen op je haaknaald staan.


126-finish-decrease
Mindering gemaakt

Sla nu nog een keer om met je haaknaald, net als bij het maken van de 2e deel van een vaste, en haal nu door door alle 3 lussen. Je hebt nu een mindering gemaakt. Plaats de markeerder in deze steek.

Je kan ook een mindering maken door de voorlaatste steek over te slaan en een vaste in de laatste steek van de hoek te maken, maar dat geeft een klein gaatje, en dat dat wil je niet, want daar kan een draadje doorheen ‘piepen’.


127-pull-up-a-loop-1st
2e Mindering

Nu gaan we een mindering aan de volgende kant maken. Ik heb hier de markeerder uit de vorige toer alvast verwijderd. Haal een lus op door de eerste steek, maar maak de vaste nog niet af.


128-pull-up-a-loop-2nd
2e Lus opgehaald

Haal nu een los op door de 2e steek van de rand. Je hebt weer 3 lussen op je haaknaal


129-finish-decrease
Mindering afgemaakt

Sla weer om haal de haaknaald door de 3 lussen. Je hebt nu een 2e mindering in de hoek gemaakt. Plaats de markeerder weer in deze steek.

Doe dit weer bij elke hoek.


130-first-decrease-row
Eerste ‘minder’-toer

Dit is hoe het eruit ziet als de mindertoer is gemaakt. Je ziet dat de rand al een klein beetje naar achter toe begint om te krullen.


De volgende ‘minder’-toeren

131-second-decrease-row-back
Tweede ‘minder’-toer achterkant
132-second-decrease-row-front
Tweede ‘minder’-toer voorkant

Herhaal de minderingen nog een paar toeren. Hier zie je dat na de tweede ‘minder’-toer de rand al verder naar binnen krult.


133-third-decrease-row-back
Derde ‘minder’-toer achterkant
134-third-decrease-row-front
Derde ‘minder’-toer voorkant

De derde ‘minder’-toer.


135-fourth-decrease-row-backDe laatste ‘minder’-toer.


136-border-finished-back-
Draadjes weggewerkt en bevestigd

Je bent nu klaar met het maken van de minderingen. Sla nu de draadjes naar binnen onder de rand en naai de buitenste rand van de gehaakte rand aan de achterkant van je project. Ik heb gewoon het garen gebruikt dat ik heb gebruikt voor het haken (Alize Cotton Gold). Let op dat je dit zo doet dat je het niet aan de voorkant ziet, door draden te gebruiken die aan de achterkant van het haakwerk valen.

Niet elk garen is geschikt om mee te naaien, omdat het door herhaald doorhalen splijt en uit elkaar valt. Neem in dat geval naaigaren. Werk netjes en consistent en gebruik eventueel eerst spelden om alles netjes op zijn plaats te houden.  

En zo heb je een mooie afwerkrand gemaakt.

Een ontwerptip: haak de minder-toeren om en om met de twee kleuren! Dan krijg je een gestreepte rand die leuk matcht met de achterkant!