Welk garen moet je gebruiken?

Ik heb expres het woordje ‘moet’ gebruikt in de kop van dit stukje, want eerlijk gezegd: er moet niets, en er kan een hoop, maar er kan ook een hoop niet! Dus hier volgen wat voorbeelden, en uitleg waar je op moet letten.

Eerst iets over de dikte van garens

Het garen heeft nummers: hoe hoger het nummer, hoe fijner het garen is. Het is helaas zo dat er nogal wat afwijkingen zijn tussen merken, en daarom heb ik een overzicht van hoe ‘dik’ of  ‘fijn’ welk garen van welk merk is, zodat je een vergelijking kan maken. Het is soms ook lastig om op het continent of het land waar je woont nou precies dat garen te vinden dat ‘nodig’ is voor een project. Ik ben ook een weefster, en daar gebruiken we voor het aangeven van de ‘dikte’ van garen het aantal maal dat je garen kunt wikkelen binnen een inch (ca 2,5 cm). Dit noemen we wpi, wraps per inch. Klik hier voor een overzicht van garenmerken. Dit overzicht maakt het mogelijk om alternatieven te zoeken.

Wat is nu belangrijk om op te letten?

Het meest belangrijk is de vraag: glijdt het goed? Je gaat knoopjes maken om een basisdraad heen, en die knoopjes moeten naar elkaar toe kunnen schuiven over die basisdraad. Dus het garen moet behoorlijk glad zijn. Gemerceriseerd katoen of pearl cotton is ideaal. Het garen mag absoluut niet rekbaar zijn! Dat maakt het domweg vrijwel onmogelijk om je knoopjes consistent te maken. En je garen mag niet snel breken. Een single ply garen, ongetwijnd, gaat niet werken, want vooral bij het maken van ringen moet je flink wat kracht op het garen zetten om de ring te sluiten.

Voorbeelden

finethreadHier zie je een collectie garen dat zeer geschikt is om mee te werken. Het is redelijk dun, en dat maakt ook dat je projecten er zeer fijntjes en delicaat uitzien. Hier zie je Altın Başak Renkli  Dantel İpliği maat 50 (Dantel İpliği betekent kant garen). Venus Pearl Cotton maat 8 en 12, DMC coton perlé maat 8, DMC coton perlé/pearl coton maat 12 en Anchor pearl cotton maat 5.


crochetthreadsDit zijn wat dikkere garens, maar ook heel fijn om mee te werken. Hier zie je DMC Babylo maat 20, DMC Petra maat 5, Lammy Yarns Coton Crochet maat 10 en Scheepjes Maxi. De laatste 2 staan vooral bekend als haakgaren, maar ideaal om mee te werken, vooral als je begint met tatting, en ook gewoon als je het allemaal iets beter wilt zien, Het is iets minder ‘petit’ 🙂 , en dat kan net zorgen dat je het wat beter ziet.


crochethreads2Dit zijn wat garens die ook heel geschikt zijn. De bovenste rode bol is een eigen merk van een lokale handwerkwinkel (Suzanne’s handwerkshop in Hoogezand) en is een Egyptisch katoen voor haaknaald 1,5/2 mm. Maar ook een haakgaren als Alize Diva (in Nederland verkrijgbaar bij de Wolman) is zeer leuk om mee te werken, dat glijdt echt fantastisch. Allemaal net ietsje dikker, maar zo leuk! Vooral de garens met een snel kleurverloop zijn heel spannend en verrassend om mee te werken, want je weet nooit hoe het resultaat er uiteindelijk uit ziet, maar mooi is het eigenlijk bijna altijd!


experimentalthreadsExperimenteren

Ik houd wel van een experiment! Dat kan zo leuk uitpakken!

Het rode garen is Maxi Metallic van Madame Tricote. Dat is toch helemaal een kerstgevoel dat je daarbij krijgt! En het werkt, en dat verbaasde me niet echt voor dit haakkatoen.

Spannender was het lurex garen! Oei, dat was even een lastige! Maar tot mijn verbazing werkte het wel bij het piepkleine voorbeeldje dat je erbij ziet liggen! Het is best wel ‘dik’, en ik ga er ook absoluut nog een simpel patroontje van maken, maar ‘so far so good’.

Het macramé koord (polypropyleen) was ook een toevalstreffer. Ik zocht naar een garen dat ik wilde gebruiken voor mijn tatting tutorials. Dus met alle eisen die ik had voor wat geschikt was voor tatting, maar dat ook flink dik moest zijn om alles heel goed in beeld te brengen, was dat nog best wel even zoeken. Ik liep tegen dit koord aan bij de Wibra, en ben het eens gaan uitproberen. En ook dat werkte! Natuurlijk, het zal zijn uitdagingen kennen, en ik ben nog vooral nieuwsgierig hoe het er gaat uitzien bij het aan- en afhechten, maar ook hier ‘so far so good’. En denk eens aan de mogelijkheden die dit koord heeft. Ik zie al beelden in mijn hoofd van dingen die je buiten kunt hangen!