Afsluiting

Het schema
Het schema

De afsluiting bij hoek A is iets anders dan bij de andere hoeken, omdat je hier aan het eind de randlus om de bovenste 2 spijkertjes hebt lopen. Op de volgende foto ben je vlák voor hoek A aanbeland, vlak vóór de hoeklus van rand A. In de tekening is dit het lusje rond spijkertje 8. Op mijn weefraam is dat dus spijkertje 22. Ik heb dan ook 22 steken aan die kant gehaakt. Om nu toch nog die 2 laatste ‘steken’ te maken, om te zorgen dat we aan elke rand hetzelfde aantal steken hebben, gaan we een trucje uithalen.

Laatste steek vóór hoek A
Laatste steek vóór hoek A

De steek in hoek A
De steek in hoek A

Ten eerste begin je om een halve vaste te haken in de hoeklus. Je hebt nu 9 (of in mijn geval 23) steken gemaakt voor de vierde rand. Je hebt nu in hoek A al 2 steken gemaakt, want je hebt ook al helemaal in het begin een steek in deze hoeklus gemaakt.

Je gaat nu niet nog een steek in deze hoeklus maken! En dat heeft 2 redenen.

De eerste reden is dat ik niet meer dan 2 steken in de hoeklussen wil maken. Als je de tekening ziet, en zolang het weefsel nog op het weefraam zit, zou je denken dat daar meer dan genoeg ruimte voor is. Het zou ook wel passen, maar als het weefsel eenmaal van het weefraam af is, dan trekt het weefsel iets in naar binnen toe, en dan wordt de hoeklus toch iets kleiner. Garen heeft ook sterk de neiging om in relaxte staat ‘zijn natuurlijke weg te vinden’. Vooral als het ook nog eens gewassen is. En dan zal deze hoek toch wat kleiner uitvallen dan dat hij nu nog is terwijl het op het weefraam zit.  Dus ik wil voorkomen dat hier een ‘prop’aan draden van het haken komt.

De tweede reden is dat ik graag een mooie ‘onzichtbare’ afwerking wil maken. En dat doe je door met de naald een steek te ‘simuleren’. Op die manier heb je dus 2 vliegen in 1 klap: een mooie afwerking, én de extra steek die je nog nodig hebt om te zorgen dat je evenveel steken aan alle kanten hebt!

Ik laat je deze laatste handelingen nog even in de volgende foto’s zien.

Knip het garen af als je de laatste steek, steek 9, in hoek A hebt gemaakt:

Garen afknippen
Garen afknippen

Haal het garen direct door deze steek heen:

Garen uiteinde door de steek gehaald
Garen uiteinde door de steek gehaald

Neem een naald en haal het uiteinde van het garen er doorheen. Steek nu de naald door de V-vorm van het eerst gemaakte steekje heen. Dit was de allereerste halve vaste die ik met een steekmarkeerder had gemarkeerd. Nu zie je weer dat het zo handig is om dat te doen!

Naald door de 2 lusjes van de eerste steek steken
Naald door de 2 lusjes van de eerste steek steken

Steek nu de naald weer terug in het midden van de V-vorm van je laatst gemaakte haaksteek.

Garen terugsteken in laatste steek
Garen terugsteken in laatste steek

En voila! Je laatste steek is met de naald gemaakt. Je hebt nu aan elke zijde evenveel haaksteken!

Extra steek gemaakt
Extra steek gemaakt

Het resultaat

Dit is hoe het eindresultaat eruit ziet als het weefsel van het weefraam af is. Je ziet nu heel duidelijk dat het weefsel kleiner is dan dat  het nog op het weefraam zat. Je ziet nu dus duidelijk in hoek A dat deze hoek ook kleiner is geworden, en waarom ik daar dus niet nog meer haaksteken in wilde maken. Dat komt trouwens ook heel duidelijk aan bod met foto’s in de tutorial waarin in de rand met vasten afwerk.

Klaar. Weefsel is ingetrokken
Klaar. Weefsel is ingetrokken
Detail hoek A
Detail hoek A
Detail hoek B
Detail hoek B
Detail hoek C
Detail hoek C
Detail hoek D
Detail hoek D


Ik hoop dat dit weer een duidelijke tutorial was!

Pagina's: 1 2 3 4