De technieken die ik tot nu toe heb getoond zijn toegepast voor het maken van armbandjes. En dat is natuurlijk ontzettend leuk voor jonge meiden (en jongens ook natuurlijk). Maar je kan nog zoveel meer met deze techniek. Het is tenslotte simpelweg een manier om met wat draden leuke motieven te maken.
- Waarom niet breder gaan dan de smalle bandjes? Dan is het wel fijner om met dikker garen te werken wil je niet verzanden in een monnikenwerk waar je weken of maanden zoet mee bent.
- Waarom niet in de rondte werken? Dat geeft opeens ook andere toepassingsmogelijkheden.
- Maak er boekenleggers van (dan wel dun garen gebruiken natuurlijk!).
- Maak hoesjes voor je mp3-speler, je zonnebril, je mobiele telefoon.
- Experimenteer met dik garen.
- Denk out-of-the-box: knip stroken van plastic tassen en kijk wat je er mee kan.
Een voorbeeld van breder werken:
Ik heb hier een motief genomen en een aantal maal in de breedte herhaald. Ik heb een vrij lang stuk geknoopt. Vervolgens heb ik het geknoopte stuk dubbel gevouwen en aan de zijkant vastgemaakt. Zoals je ziet is het nog niet af. De draden moeten nog worden afgewerkt en de andere kant moet nog worden gesloten. Ik weet ook nog niet zeker of ik de verbinding van de zijkanten zichtbaar en een beetje ‘grof’ wil maken zoals het voorbeeld, of dat ik het ‘mooier’ wil maken. Wat ik wel hiervan heb geleerd is dat de loshangende draden heel lastig weg te steken zijn in de achterkant van de gemaakte knoopjes. De knoopjes zijn erg strak, dus het is bijna geen doen om dat op die manier af te werken. Laat ik eerlijk zijn: dat zorgt ervoor dat ik het nog niet heb afgemaakt. Ik denk dat ik de draden aan de binnenkant met een bandje ga afwerken, dat moet zeker werken, en dan komt het er vast mooi uit te zien.
Waarom vertel ik dit zo openhartig? Om je te stimuleren en niet bang te zijn dingen uit te proberen. Het probleem met de afwerking van de draden inspireerde mij namelijk om het bij een volgend ontwerp anders aan te pakken. Hoe kan je voorkomen dat je net een wat ‘minder inspirerend’ klusje blijft zitten als je net iets moois hebt gemaakt? Lees verder…..
In de rondte werken:
Ik wilde graag een hoesje hebben voor mijn mp3-speler. En ik wilde geen draden aan de bovenkant van mijn hoesje moeten afwerken als ik eenmaal klaar was met het knoopwerk. Ik bedacht toen, dat als je de draden op dubbele lengte afknipt en op de helft aan een vaste ‘dragende’ draad bevestigt, je in ieder geval van dat probleem af was. zo gezegd zo gedaan. Ahum, niet helemaal dus…. Het patroon dat je gebruikt moet daar dan wel geschikt voor zijn. Je moet dan een patroon hebben waarbij een bepaalde kleur draad het liefst naast elkaar zit. Je kan soms een beetje aanpassen en kijken hoe je de start van je patroon zo maakt dat je 2 draden van dezelfde kleur naast elkaar krijgt, maar het is een beperkende factor dus. Het in de rondte werken zelf had ook tot gevolg dat ik een keuze moest maken welk patroon ik ging gebruiken. Een draad bij een ‘plat’ patroon, die er aan de rechterkant van het patroon uitkomt, wordt dan opeens een draad die moet kunnen fungeren als een draad die er aan de linkerkant van het patroon weer in komt voor de volgende rij, waardoor je de kring kan sluiten. Bij dit patroon was dat geen enkel probleem.
Op de foto hieronder laat ik een detail zien van de rand waarin duidelijk wordt (hoop ik) dat ik de draden om een ‘dragende’ draad heb geknoopt.
Ik gebruik voor de ‘dragende’ draad een veelvoud van het garen waarmee ik ga knopen. Ongeveer 4 keer geeft een fijne basis. Ik schat niet van tevoren in hoe breed deze dragende draad moet worden. Ik gebruik gewoon 4 losse draden die ik later netjes afwerk. Dat kan simpel door er knoopje in te maken of door er een vlechtje van te maken en die lekker aan het hoesje te laten bungelen, maar je kunt het natuurlijk ook onzichtbaar aan de binnenkant wegwerken.
En hierna is een detail van het patroon. Het vuiltje heb ik laten zitten. Er wordt al teveel gephotoshopt in deze wereld :-).
En hier nog een voorbeeld
Een brillenhoesje (althans, dat werd het uiteindelijk) voor mijn moeder. Zoals je kunt zien verschilt het patroon aan de bovenkant met dat van de onderkant. Ik had namelijk alle draden even lang geknipt, en ik kwam op een gegeven moment tot de conclusie dat ik wel heel veel lengte van de creme draden en lichtbruine draden over had, maar dat mijn groene draden in een hoog tempo korter werden. Dat had ik van tevoren kunnen bedenken, want aan de bovenkant wordt veel met groen geknoopt, en dat verbruikt meer draad. Maar het hoesje had nog lang niet de lengte die ik wenste. Dus moest ik een ander patroon bedenken, waarbij ik beperkt werd door de uitgangspositie van de draden uit het bovenste patroon. Maar het is gelukt iets te bedenken, en dit is het resultaat. Mijn moeder vindt hem prachtig 🙂
Ik hoop dat ik je met deze voorbeelden heb kunnen inspireren. Misschien heb je nooit verder gedacht dan alleen maar armbandjes te maken. Dan hoop ik dat je nu helemaal overstelpt wordt met allemaal briljante ideeën. Dan kan ik zeggen: ‘Mission accomplished’ 🙂